Saturday, April 10, 2010

Memorandum Bantahan Pemindahan FBSH

Oleh: Nik Fathurahman
(YDP GPMS Unisel Shah Alam)

Assalamualaikum, salam sejahtera, dan salam perjuangan.

Terlebih dahulu izinkan kami memanjatkan rasa kesyukuran kami kepada segala nikmat dikurniakan oleh-NYA semoga Allah SWT merahmati perjuangan kita dan terus memberi hidayah agar kita menuju ke jalan yang diredhai-NYA.

Terpanggil kami untuk mengarang utusan tidak seberapa ini bagi menjelaskan beberapa perkara yang mungkin sedikit kabur dimata dan hati sahabat-sahabat sekalian. Satu memorandum bantahan perpindahan Fakulti Bioteknologi dan Sains Hayat (FBSH) telah dihantarkan kepada Menteri Besar (MB) Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (TSAKI) baru-baru ini, berikut butir-butirannya:

Perkara: Penghantaran Memorandum Bantahan Pemindahan FBSH kepada MB TSAKI.
Anjuran: Students of Biotechnology and Life Sciences (SOBALS)
Tarikh: 7 April 2010
Masa: 8.30 am
Tempat: Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah @ SUK

Disini ingin dinyatakan bahawa GPMS UNISEL SA bukanlah penganjur memorandum ini. Ianya dibuat oleh kepimpinan SOBALS atas sokongan majoriti pelajar FBSH (menurut tandatangan yang dikumpulkan dalam memorandum) yang bimbang kebajikan mereka akan terabai jika sekiranya berlaku perpindahan fakulti mereka secara terburu-buru ke kampus Bestari Jaya (BJ). Gerakan ini dipimpin oleh Presidennya, saudari Natrisya Nur. Penglibatan GPMS UNISEL SA hanyalah sekadar memberi sokongan serta bantuan atau nasihat. Walaubagaimana pun, Pemangku Yang Dipertua (YDP) kami, saudara Nik Fathurahman Nik Rasli, yang juga merupakan pelajar tahun akhir fakulti tersebut telah dilantik oleh kepimpinan SOBALS sendiri untuk bersama-sama mereka memperjuangkan isu tersebut. Seketariat Khas Gerakan Pelajar ini juga dianggotai oleh wakil Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UNISEL serta representatif dari persatuan Indian Cultural and Language Society (ICLS) UNISEL.

Gabungan empat entiti ini telah mengutuskan hasrat mereka melalui satu memorandum yang menerangkan dengan jelas tentang isu pemindahan itu. Memorandum ini juga ditandatangani oleh majoriti pelajar fakulti bioteknologi iaitu lebih dari 400 orang pelajar. Penting untuk dibentangkan disini bahawa pelajar-pelajar bukanlah tidak bersetuju secara bulat-bulat terhadap perpindahan ini, tetapi akan akur dengan keputusan pihak atasan UNISEL itu jika kemudahan, kelengkapan serta peralatan makmal disana mencukupi dan disediakan sepenuhnya SEBELUM berpindah.

Difahamkan lagi, pelajar melahirkan rasa bimbang jika sekiranya mereka berpindah dan kelengkapan makmal serta kemudahan pembelajaran belum lagi tersedia, hasrat mereka untuk mempelajari ilmu praktikal makmal akan terbantut lantaran melahirkan satu generasi produk UNISEL yang sayu kualitinya. Bagi pengetahuan umum, 90% silibus pembelajaran pelajar fakulti bioteknologi berkisar penggunaan makmal dimana selebihnya melibatkan mata pelajaran seperti Pemasaran, Kokurikulum, Matematik dan sebagainya. Peralatan makmal bioteknologi untuk kegunaan industri juga sering keluar dengan pelbagai produk baru yang lebih berteknologi tinggi dan "state of the art" hampir setiap tahun. Fakulti Bioteknologi pula telah bertapak di UNISEL hampir 10 tahun lamanya dengan menempah pelbagai kejayaan dan pencapaian yang memberangsangkan sehingga kini.

Pihak SOBALS juga khuatir dengan isu jumlah kos yang diperuntukkan bagi pemindahan ini. Menurut sumber, kos pemindahan dijangka mencecah RM8 juta atau lebih, dimana jumlah yang sama boleh diguna pakai bagi tujuan menaiktaraf kemudahan yang sedia ada di kampus Shah Alam. Lebih membimbangkan lagi apabila diumumkan baru-baru ini tentang defisit UNISEL yang mencecah hampir RM20 juta. Perlu umum mengetahui bahawa peralatan makmal bioteknologi amat sensitif dan mudah rosak jika tidak dikendalikan dengan baik. Logistik pemindahan tersebut juga memerlukan ianya dikelola oleh kontraktor terpilih yang arif tentang sensitiviti barang makmal. Mana-mana kontraktor akan memberitahu perkara yang sama, malah tidak akan mengambil kontrak pemindahan jika barangan tersebut tidak didatangkan bersama insurans yang sewajarnya.

Maka itu, kebimbangan mereka amat berasas sekali. Perkara yang sama berlaku kepada pelajar-pelajar fakulti kejuruteraan UNISEL dimana sejumlah besar mereka terpaksa menangguhkan semester pembelajaran mereka sementara menunggu peralatan bengkel@makmal mereka siap dipasang, dibeli atau dipindahkan. Adakah pihak atasan UNISEL mahu berpindah juga walaupun makmal belum lagi siap sepenuhnya? Adakah pelajar perlu akur dengan pembelajaran yang berkisar teori didalam kelas semata-mata? Apakah slogan UNISEL "Meeting Industrial Needs" hanya omong-omong kosong? Tidakkah wujud satu tempat dihati sanubari mereka untuk betul-betul memahami dan menyelami rintihan pelajar-pelajar mereka walau fakulti apa pun mereka berada? Tidakkah anak-anak pejuang masa hadapan kita ini punya hak untuk mendapatkan yang terbaik dari universiti yang terbaik?

Izinkan kami menyatakan rentetan atau kronologi yang membawa kepada penyerahan memorandum ini bagi menjelaskan kepada sahabat-sahabat sekalian mengapa pelajar-pelajar fakulti bioteknologi UNISEL berbuat demikian. Memo pemindahan fakulti bioteknologi telah dikeluarkan oleh pihak UNISEL pada awal tahun ini, tiada perkembangan kerja-kerja pemindahan atau naiktaraf makmal di BJ. Seterusnya AJK SOBALS naik untuk berjumpa pihak atasan bagi menjelaskan isu perpindahan serta berbincang tentang perkara tersebut, tiada perkembangan kerja-kerja pemindahan atau naiktaraf makmal di BJ. Kesinambungan dari perjumpaan tersebut, SOBALS menganjurkan satu sesi bersama para pensyarah dan dekan fakulti sendiri dengan pelajar, tiada perkembangan kerja-kerja pemindahan atau naiktaraf makmal di BJ. Seterusnya dialog diadakan bersama Naib Canselor (NC) serta Timbalan NC (TNC) dengan pelajar, juga tiada perkembangan kerja-kerja pemindahan atau naiktaraf makmal di BJ (UNISEL mempunyai tiga orang TNC: TNC HEP, TNC Pembangunan dan TNC HEA yang mn hanya TNC HEP yang hadir). Beberapa sesi perjumpaan bersama pihak kanan UNISEL diadakan bersama AJK SOBALS,sedihnya,sehingga kini, masih tiada perkembangan kerja-kerja pemindahan atau naiktaraf makmal di BJ. Masa kian suntuk dan tinggal hanya dua bulan sahaja sehingga tarikh perpindahan.

Namun ada sinarnya apabila lapan buah makmal yang luas dan mampu menampung kapasiti pelajar yang agak ramai tersedia di kampus BJ. Untuk makluman, pihak SOBALS ada membuat lawatan ke kampus BJ bagi menyaksikan sendiri makmal-makmal yang tersedia disana sebanyak dua kali, masing-masing pada awal tahun dan sekali lagi pada bulan Mac yang lepas. Menurut mereka, tiada sebarang perkembangan disaksikan sepanjang mereka memantau keadaan disana. Malah, timbul pula isu struktur bangunan yang kurang sesuai dan tidak selamat untuk diduduki. Gambar-gambar telah diambil bagi menunjukkan bukti kepada pelajar. Tersentak dan kelu seketika pelajar bioteknologi apabila mendapati makmal masih lagi menggunakan kipas angin bagi sistem pengudaraan makmal mereka. Sistem pengudaraan yang sama digambarkan disekolah-sekolah rendah dan menengah diserata tanah air. Apakah penasihat-penasihat reka bentuk makmal yang dilantik dan dibayar pihak UNISEL ini terlupa konsep "sterile", "aseptic conditions" dan "Standard Operating Procedures"? Itu belum pun lagi menyentuh aspek-aspek lain makmal tersebut, peralatan dan sebagainya. Gambar yang sama juga ditunjukkan kepada NC dan TNC HEP pada dialog seperti yang disebut, namun reaksi dan alasan mereka menghampakan sehinggakan sebilangan pelajar bertindak keluar dari majlis tersebut tanda protes. Lawatan yang dibuat baru-baru ini pula menyaksikan keadaan makmal masih dalam keadaan seperti yang disaksikan pada lawatan pertama.

Sumber dari SOBALS menyatakan bahawa isu ini berulang-ulang kali cuba diketengahkan kepada YB Halimah, Exco Pendidikan Negeri Selangor. Namun usaha tersebut menemui jalan buntu setelah lebih dari sebulan cuba untuk mendapatkan reaksi pihak beliau. Akibat rasa terpinggir dan tidak diendahkan baik pihak UNISEL mahupun mana-mana pihak bertanggungjawab yang lain, SOBALS memilih untuk menghantar satu memorandum bantahan perpindahan kepada MB TSAKI dengan harapan beliau perihatin kepada masalah yang membelenggu anak-anak bangsanya. Memorandum ini bukan dihantar bagi mengaibkan atau menjatuhkan mana-mana pihak, tapi dihantar atas dasar bimbang kebajikan pelajar akan terabai dan bagi mengelakkan hak pelajar untuk mendapatkan pengajian yang sempurna tidak disalah guna pihak-pihak tidak bertanggungjawab.

Jika betul UNISEL jujur dan ikhlas dalam melahirkan mahasiswa yang berkualiti tinggi, mengapa tidak mengendahkan rintihan pelajar-pelajar ini yang punya asas dan bukti serta sebab-sebab yang kukuh mengikut definisi mana-mana pihak sekalipun? Apakah kami pelajar kami tidak punya sifat yang cukup matang untuk mengetahui mana yang baik dan mana yang buruk? Adakah umur kami yang menjadi batu pengukur pihak yang mengadili kami? Apakah memperjuangkan hak itu mainan mereka dari kalangan orang-orang yang punya kerja, anak-anak, kereta atau rumah tangga sahaja? "First class students" yang cuba dilahirkan tetapi dengan hak kelas ketigakah?

Pihak GPMS UNISEL SA mengalu-alukan sebarang tindakan positif yang bakal dilakukan pihak universiti. Kami serta seluruh warga fakulti bioteknologi akan menyokong sepenuhnya perpindahan ini jika UNISEL mampu menyediakan fasiliti, kemudahan dan infrastruktur yang sempurna bagi pelajar seperti yang dijanjikan. Ucapan syabas kami dahulukan kerana kami amat yakin pihak UNISEL mampu melakukannya. Jikalau tidak mampu maka kami menawarkan bantuan kami selagi mana kami mampu dan janji kami akan terus membantu selagi perkara ini tidak memihak kepada kebajikan pelajar. Bersama-samalah kita membina sebuah universiti yang tersohor dimata dunia bukan sahaja dari aspek akademik tapi dari semua aspek agar pencapaian yang lebih holistik mampu digapai.

Apa sekalipun, masa akan mendedahkan kebenaran dan yang benar itu tetap akan timbul dari kolam yang sarat dengan kekotaran ketidakadilan mereka yang hanya tahu menabur janji-janji retorik. Bau busuknya pasti membangkitkan kesedaran untuk membersihkan daki-daki penyelewengan. Jerawat-jerawat penipuan akan menggelembung dan diakhirnya pecah di muka si pendusta hanya untuk ditatap dengan perasaan mual dan jijik. Belajar dan terus belajar. Sekian.

No comments:

Post a Comment