Monday, July 19, 2010

Tutup IKYS: GPMS Kecam Kerajaan Selangor Lebih Pentingkan Ladang Babi, Rumah Urut

Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Negeri Selangor mengecam keputusan kerajaan negeri menutup Institut Kemahiran Yayasan Selangor (IKYS) yang disifatkan sebagai mengkhianati hak rakyat kurang kemampuan untuk mendapat pendidikan.

Tindakan tersebut sebagai tidak bertanggungjawab, keputusan tersebut merupakan satu lagi tragedi malang buat rakyat di negeri ini selepas pembatalan pembinaan kampus Universiti Teknologi Mara (UiTM) di Serendah baru-baru ini.

Nampaknya Kerajaan Negeri Selangor yang diterajui pakatan pembangkang lebih utamakan ladang babi, projek pasir, premis hiburan, rumat urut dari memikirkan soal pendidikan rakyat Selangor.

Apa yang lebih menyedihkan IKYS ini ditubuhkan untuk membantu anak golongan kurang berkemampuan yang tidak berpeluang menyambung pengajian ke peringkat tinggi bagi mendapatkan latihan kemahiran. Apakah dosa mereka hingga hak mereka diketepikan.

Kerajaan negeri di bawah kepimpinan Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim kata beliau lagi seharusnya sedar dan faham objektif sebenar institut tersebut yang lebih menjuruskan kepada kebajikan kepada rakyat.

Ini bukan soal untung rugi tapi kebajikan pendidikan kepada rakyat negeri ini yang kurang kemampuan. Lagi pun rakyat masih lagi ingat janji utama pakatan pembangkang semasa pilihanraya umum lalu untuk menjadikan Selangor sebagai negeri kebajikan. Apa sudah jadi dengan janji tersebut.

Beliau seterusnya mempersoalkan rasional untuk memindahkan pelajar IKYS yang berorientasikan kemahiran ke Kolej Antarabangsa Inpens (Inpens) yang hanya menawarkan kursus pengurusan.

Kita juga nak tahu apa perancangan kerajaan negeri ke atas bangunan IKYS yang yang sudah lengkap dengan prasarana bernilai lebih RM20 juta itu. Apakah ia akan jadi satu lagi monumen kenangan kegagalan kerajaan negeri untuk tatapan rakyat.

Mengenai langkah GPMS seterusnya bagi membela nasib pelajar IKYS, GPMS Selangor akan mengadakan perbincangan dengan kolej-kolej kemahiran bawah pengendalian MARA bagi menempatkan pelajar terbabit sekiranya mereka berminat untuk meneruskan pengajian mereka dalam bidang kemahiran.

KYS dibina dengan kos RM25 juta di kampus tetapnya di Bagan Terap, Sabak Bernam selepas berpindah dari kampus sementaranya di Kuala Selangor. Dulu namanya adalah Institut Kemahiran Selangor sebelum ditukar kepada IKYS pada 2005.

Ketika ini, IKYS menawarkan pelbagai kursus kemahiran antaranya pendawaian satu fasa secara sepenuh masa, teknologi penyejukan dan penyaman udara domestik secara sepenuh masa.

Turut ditawarkan adalah kursus pendawaian tiga fasa secara separuh masa, program kawalan motor secara separuh masa dan program intensif peperiksaan yang mendapat pengiktirafan Suruhanjaya Tenaga Malaysia (STM).

No comments:

Post a Comment