Thursday, July 30, 2009

MEMORANDUM GPMS SELANGOR KEPADA MB SELANGORGPMS menyampaikan memorandum khas membela adik Wan Siti Farihan (UKM) kpd MB Selangor di SUK, Shah Alam, 11am, 29/7. Adik Wan Farihan terjatuh dari tingkat 5, Kolej Zaaba UKM dan telah meninggal dunia. Arwah adalah pelajar Master Kimia, tahun pertama yang merupakan seorang pelajar pintar dan merupakan harapan kepada keluarganya.

Apa tindakan YB Menteri Besar....?

DALAM KES ADIK WAN SITI FARIHAN INI, GPMS MENDESAK AGAR PEMBELAAN DAN PENJAGAAN KEBAJIKAN YANG SETARAF DIBERIKAN TANPA MENGIRA BANGSA, AGAMA DAN STATUS KEDUDUKAN SEBAGAIMANA YANG TELAH DIBERIKAN KEPADA MENDIANG TEOH.

CADANGAN PEMBELAAN KAMI ADALAH SEPERTI BERIKUT:

1. KAMI DIMAKLUMKAN BAHAWA KERAJAAN NEGERI SELANGOR TELAH MENGGUNAKAN WANG SEBANYAK RM 200,000 UNTUK MENGURUSKAN PENGKEBUMIAN MEWAH MENDIANG TEOH. DIMINTA AGAR KERAJAAN NEGERI MENGELUARKAN AMAUN YANG SEWAJARNYA UNTUK MEMBANTU KELUARGA ALLAHYARHAM ADIK WAN SITI FARIHAN. TAMBAHAN PULA BELIAU ADALAH PELAJAR MELAYU DAN PRIBUMI YANG LEBIH MEMERLUKAN BANTUAN BERBANDING KELUARGA TEOH YANG DATANGNYA DARIPADA KELUARGA SENANG DI NEGERI MELAKA.

2. KERAJAAN NEGERI SELANGOR TELAH BERJANJI DI DALAM AKHBAR UNTUK MEMBIAYAI KEHIDUPAN BAKAL TUNANG MENDIANG TEOH DAN ANAK LUAR NIKAH BELIAU SEHINGGA DEWASA. BUKANKAH INI SATU SIGNAL DARIPADA KERAJAAN TAN SRI YANG SEOLAH-OLAH MENYOKONG DAN MENGGALAKKAN TINDAKAN TIDAK BERMORAL ITU (MEMPUNYAI ANAK LUAR NIKAH)? APAKAH TINDAKAN MEMBELA TUNANG DAN ANAK LUAR NIKAH MENDIANG MERUPAKAN LANGKAH YANG BIJAK DAN DITUNTUT OLEH ISLAM SEDANGKAN RAMAI LAGI GOLONGAN YANG FAKIR, MISKIN DAN ANAK YATIM YANG PERLU DIBELA. KAMI MEMINTA AGAR PEMBELAAN KEBAJIKAN YANG SAMA DIHULURKAN KEPADA KELUARGA ALLAHYARHAM ADIK WAN SITI FARIHAN MEMANDANGKAN BELIAU DATANG DARIPADA SEBUAH KELUARGA YANG AMAT SEDERHANA DAN MEMERLUKAN BANTUAN.

3. KAMI KAGUM DENGAN PERJUANGAN DAN PEMBELAAN KERAJAAN NEGERI SELANGOR TERHADAP KES KEMATIAN ANAK BANGSA CINA INI SEHINGGA BERJAYA MEWUJUDKAN SATU TINDAKAN KHAS MENERUSI PENUBUHAN SEBUAH SURUHANJAYA DIRAJA UNTUK MENYIASAT PUNCA KEMATIAN BELIAU. OLEH ITU, KAMI BERPENDAPAT BAHAWA KERAJAAN NEGERI SELANGOR JUGA MAMPU BERTINDAK SEWAJARNYA TERHADAP KES KEMATIAN MENGEJUT ADIK WAN SITI FARIHAN INI. MENURUT KELUARGA BELIAU, KES TERSEBUT MASIH DALAM SIASATAN, NAMUN TIDAK ADA SEBARANG PERKEMBANGAN ATAU MAKLUMAT TENTANG PUNCA KEMATIAN ANAK MEREKA WALAUPUN TARIKH KEJADIAN TERSEBUT TELAH LAMA BERLALU.

4. KAMI TEGASKAN SEKALI LAGI BAHAWA KAMI JUGA SEPERTI KERAJAAN NEGERI SELANGOR DALAM KES TEOH, MERAGUI DAN MENSYAKI BAHAWA KEMUNGKINAN ADA PERKARA YANG TELAH DISEMBUNYIKAN DALAM KEJADIAN ADIK WAN SITI FARIHAN TERJATUH DARI BANGUNAN INI.

5. KAMI DIFAHAMKAN BAHAWA KERAJAAN NEGERI SELANGOR AKAN MEMBERI PAMPASAN DAN GANTIRUGI KE ATAS KELUARGA BELIAU DENGAN MENGGUNAKAN WANG KERAJAAN NEGERI. GPMS MENDESAK Y.A.B. TAN SRI MEMBERIKAN PAMPASAN YANG SEWAJARNYA KEPADA ADIK WAN SITI FARIHAN KERANA BELIAU SEORANG MAHASISWA YANG BIJAK DAN MEMPUNYAI MASA DEPAN YANG CERAH.

6. GPMS MELIHAT KERAJAAN PIMPINAN Y.A.B TAN SRI BERSIKAP BIAS KERANA TIDAK MEMPERDULIKAN MASALAH-MASALAH LAIN YANG BERKAITAN DENGAN PENDIDIKAN. PIHAK KAMI MELIHAT KERAJAAN Y.A.B TAN SRI LEBIH GEMAR MEMBERI PERHATIAN YANG BERLEBIH-LEBIHAN TERHADAP PERKARA REMEH DAN BOLEH MENDATANGKAN ‘MILEAGE’ KEPADA KERAJAAN Y.A.B. TAN SRI.

No comments:

Post a Comment